Gordijnen

Een gordijn is een doek dat wordt gebruikt om iets af te schermen of te verbergen. Meestal worden gordijnen aan de binnenzijde van...

Lees verder →

Gordijnen

Een gordijn is een doek dat wordt gebruikt om iets af te schermen of te verbergen. Meestal worden gordijnen aan de binnenzijde van een buitenraam opgehangen om nieuwsgierige blikken buiten te houden (privacy) of/en als warmte-isolatie.


Het woord gordijn komt van het oudfranse woord cortine en uit het latijn: cortina. In het Engels is het begrip curtain eruit ontwikkeld. Rond 1400 wordt zowel het begrip cortine als gordine gebruikt, maar van lieverlede (1460) wordt gordine het begrip voor een voorhangsel van een deur, venster of bed.


Gordijnen worden meestal uit textiel gemaakt. Vaak wordt een gordijn gebruikt in combinatie met vitrage.

Gordijnen variƫren afhankelijk van de reinigbaarheid, ultraviolette lichtdegradatie, olie- en stofretentie, geluidsabsorptie, brandwerendheid en levensduur. Gordijnen kunnen met de hand, met koorden, met drukknoppen of op afstand bediende computers worden bewogen. Ze worden uit de weg van het raam gehouden door middel van gordijnstrikken. De afmetingen van de gordijnafmetingen die voor elk raam nodig zijn, variƫren sterk afhankelijk van het type gordijn dat nodig is, de grootte van het raam en het type en gewicht van het gordijn.

Gespecialiseerde bedrijven

gordijnen