Meubels

De decoratieve kunsten zijn kunsten of ambachten die zich bezighouden met het ontwerp en de productie van prachtige objecten die ook functioneel zijn. Het omvat...

Lees verder →

Meubels

De decoratieve kunsten zijn kunsten of ambachten die zich bezighouden met het ontwerp en de productie van prachtige objecten die ook functioneel zijn. Het omvat interieurontwerp, maar meestal niet architectuur. De decoratieve kunsten worden vaak gecategoriseerd in tegenstelling tot de' beeldende kunst', namelijk schilderkunst, tekenen, fotografie en grootschalige beeldhouwkunst, die over het algemeen geen andere functie hebben dan te zien zijn.

Historie

Meubilair is al een onderdeel van de menselijke ervaring sinds de ontwikkeling van niet-nomadische (niet-zwervende) culturen. Bewijs van meubilair gaat terug tot de neolitische periode (het Neolithicum, ook bekend als de Nieuwe Steentijd, een prehistorische periode die ca. 11.000 jaar v.Chr. begon) en later in de oudheid in de vorm van schilderijen, zoals de muurschilderingen ontdekt op Pompeii. Beelden en dergelijke zijn opgegraven in Egypte en gevonden in graven van het Turkse Ghiordes.

  Neolitische Periode

  In Skara-Brae, een neolithische dorp gelegen in Orkney eilanden, werd een reeks aan unieke stenen meubelen aangetroffen. De vindplaats stamt uit 3100-2500 v.Chr. en als gevolg van een gebrek aan hout in die periode, werd men gedwongen om met steen te werken, dat makkelijk te verkrijgen was en te veranderen in bruikbare spullen in het huishouden.

  Elk huis toont een hoge graad van verfijning en werd uitgerust met een groots assortiment van stenen meubels, variërend van bedden, kasten en dressoirs tot planken en stenen zitplaatsen.

  Het stenen dressoir werd beschouwd als het meest belangrijk, omdat deze symbolisch altijd naar de ingang van het huis wees en daardoor tevens het eerste meubelstuk was dat men zag. Men denkt dat hier symbolische objecten werden tentoongesteld, inclusief decoratieve kunstwerken zoals verschillende neolithische steen ballen, die tevens op de vindplaats werden aangetroffen.

   Klassieke Wereld

   Antiek meubilair is opgegraven uit de 8e eeuw-v.Chr. Frygische grafheuvel, de Midas-heuvel, in Antares, Turkije. Stukken die hier werden gevonden zijn o.a. tafels. 

   Er zijn ook overlevende werken uit de 9e-8e-eeuw-v. Chr. gevonden in het Assyrische paleis van Nimrud. Het oudste gevonden tapijt, het Pazyryk tapijt, werd ontdekt in een bevroren graf in Siberië en dateerd tussen de 6e en 3e eeuw V.Chr.

   Oud Egyptisch meubilair dat werd ontdekt omvat 3e millennium v.Chr. bedden, als rustplaats voor de overledene, een v.Chr.-2550 verguld bed en twee stoelen van de tombe van koningin Hetepheres de Eerste, en vele voorbeelden (dozen, bedden, stoelen) uit ca. 1550 v.Chr tot 1200 uit Thebe.

   Oud Griekse meubeldesign vanuit het 2e millennium v.Chr., met inbegrip van bedden en de klismos stoel, is niet alleen door overgeleverde werken, maar door beelden op Griekse vazen bewaard.

   De 1738 en 1748 opgravingen van Herculaneum en Pompeii
   toonden Romeins meubilair, bewaard in de as van de 79 na Chr. uitbarsting van de Vesuvius, tot de achttiende eeuw.

    Oud Modern Europa

    Het meubilair van de Middeleeuwen was meestal van zwaar eiken en versierd met gebeeldhouwde ontwerpen. Samen met de andere kunsten markeerde de Italiaanse Renaissance van de veertiende en vijftiende eeuw een wedergeboorte in ontwerp, vaak geïnspireerd door de Grieks-Romeinse traditie.

    Een soortgelijke explosie van ontwerp, en renaissance van cultuur in het algemeen, heeft plaatsgevonden in Noord-Europa, vanaf de vijftiende eeuw. De zeventiende eeuw, in zowel Zuid- en Noord Europa, werd gekenmerkt door weelderige, vaak verguld barokke ontwerpen die vaak een overvloed van plantaardige en scrollend ornament kenden.

    Vanaf de achttiende eeuw begon meubelontwerpen sneller te ontwikkelen. Hoewel er sommige stijlen waren die deel uitmaakten van voornamelijk één natie, zoals Palladianism in Groot-Brittannië of Louis Quinze in Frans meubilair, anderen, zoals de Rococo en neoclassicisme waren bestendigd door heel West Europa.

     19e Eeuw

     De negentiende eeuw wordt meestal gedefinieerd door de gelijktijdige heropleving van stijlen, waaronder Gothic, neoclassicisme, Rococo en de EastHaven-beweging.

     De hervormingen van het ontwerp van de late eeuw introduceerde de esthetische beweging en de Arts and Crafts-beweging. Art Nouveau werd beïnvloed door beide van deze bewegingen.

      Oud Noord Amerikaans

      Dit ontwerp was in vele opzichten geworteld in noodzaak en legt de nadruk op vorm en materialen. Vroege Amerikaanse stoelen en tafels worden vaak geconstrueerd met gedraaide spindels en stoel rug vaak gebouwd met stomen om te buigen van het hout. Hout keuzes zijn meestal bladverliezende hardhout met een bijzondere nadruk op het hout of eetbare vruchten voortbrengende bomen zoals kersen of walnoot.

       Modernisme

       De eerste drie kwart van de twintigste eeuw worden vaak gezien als de mars naar modernisme. Art Deco, De Stijl, Bauhaus, Wiener Werkstätte en Wenen Secession ontwerpers werkte tot op zekere hoogte binnen de modernistische idioom.

       Geboren uit de Bauhaus en Art Deco/stroomlijnen stijlen kwam de na WO2 "Mid-eeuws modern" stijl met behulp van materialen ontwikkeld tijdens de oorlog met inbegrip van gelaagd multiplex, kunststof en glasvezel.

       Hoofdvoorbeelden zijn meubilair ontworpen door George Nelson Associates, Charles en Ray Eames, Paul McCobb, Florence Knoll, Harry Bertoia, Eero Saarinen, Harvey Probber, Vladamir Kagan en Deens moderne ontwerpers waaronder Finn Juhl en Arne Jacobsen.

       Postmodern ontwerp, wat kruist met de Pop-art beweging, stoomde op in de jaren 1960 en 70, bevorderd in de jaren tachtig door groepen zoals de Memphis beweging uit Italië.

       "Overgangsperiode meubilair" is bedoeld als vulling tussen traditionele en moderne smaken.

        Gespecialiseerde bedrijven

        meubels